Stel je vragen of vertel over de oplossingen over techniek hier.
Gebruikersavatar
Door Edwin
#1503
Hallo allemaal,we hebben allemaal banden op de scooter en eigenlijk kijken we er niet naar,ja alleen de bandenspanning,wat kan je band jou vertellen? Hier een tabelletje wat er allemaal opstaat en hoe de band is opgebouwd:

Kraal

De kraal van de band is voorzien van stalen koorden. De kraal bevind zich in de hiel van de band en is bepalend voor de diameter van de velg.


Koordlagenstructuur

Dit zegt iets over de manier waarop de band is gemaakt. De R staat voor radiaal, wat slaat op de richting van de koordlagen in de band. Deze koordlagen zijn laagjes textiel die het karkas van de band vormen en radiaal van hiel naar hiel lopen. Een B duidt op een schuine constructie, wat betekent dat de koordlagen diagonaal van hiel naar hiel lopen, waarbij de koordlagen elkaar om en om kruisen om elkaar te verstevigen.


karkas

Het lichaam van de band dat bestaat uit het loopvlak en de zijwanden , ook wel de behuizing.


Contact Patch

Het gedeelte van het loopvlak dat contact maakt met de weg tijdens het rijden.


Koordlaag

De koordlagen die gebruikt worden om de band te verstevigen worden gemaakt van glasvezel, rayon, nylon, polyester of staal.


DOT Markeringen

Voor alle banden die geproduceerd zijn vanaf het jaar 2000, bestaat de DOT-code uit 12 karakters (combinatie van letters en cijfers). De 4 laatste karakters geven de productiedatum weer:

Voorbeeld: 4710

- 47 = week van productie

- 10 = jaar van productie

Het is mogelijk dat de productiedatum maar aan 1 kant van de band staat. Het woord DOT staat voor Departement Of Transportation.


voetspoor

Het gedeelte van de band dat contact maakt met het oppervlak van de weg.


wrijving

De weerstand van een materiaal (het loopvlak) als het beweegt tegen een ander materiaal (de weg) , dit is de kracht die zorgt voor grip op de weg.


Gross Vehicle Weight

Het werkelijke gewicht van een voertuig wanneer deze volledig geladen is met passagiers en vracht.


Groef

De ruimte tussen twee aangrenzende ribben op het loopvlak : ook wel groeven. Alle groeven samen vormen het profiel.


Zomer banden

Vaak gezien als standaard of gewone banden , ontworpen voor een droog wegdek met af en toe een regen bui. Niet geschikt voor sneeuw en ijs.


All season banden

All season banden zijn geschikt voor elk seizoen. Ze zijn ontworpen om op een breed scala van wegen perfecte grip te behouden. Deze banden zijn geschikt voor alle omstandig heden, zowel nat, droog, modder als sneeuw behoort geen probleem te zijn.


Sneeuw banden

Ook wel aangeduid als een winterband , een speciaal type band met een loopvlak en rubbersamenstelling die een betere tractie in sneeuw geeft . Geïdentificeerd door M & S , M + S of M/S op de zijwanden.


Aquaplaning

Aquaplaning kan plaats vinden bij het rijden in de regen. Normaal gesproken hebben de banden contact met de weg en kunnen ze daar druk op uitoefenen zodat er genoeg grip ontstaat om te sturen. Nu kan het afhankelijk van een aantal factoren gebeuren dat de banden door de hoeveelheid water geen contact meer hebben met de weg. De banden(profielen) kunnen het aanbod van water niet verwerken en drijven op een film van water, op dit moment is er sprake van aquaplaning.


Innerliner

De binnenste laag van een tubeless band die er voor zorgt dat er geen lucht kan ontsnappen door de band heen. Deze dunne laag materiaal vervangt de binnenband.


Load Index

Een toegewezen getal tussen 0-345 die overeenkomt met het draagvermogen van de band. Raadpleeg deze tabel om uw exacte loadindex te bepalen.


M+S, M/S of M&S (modder en sneeuw)

Geeft aan dat een band aan bepaalde normen voldoet voor perfecte prestaties in modder en sneeuw. De band moet voldoen aan de Rubber Manufacturers Association ( RMA ) definitie van een modder en sneeuw banden.


OE en OEM

OE betekent " Original Equipment " en verwijst naar de banden die bij een nieuw voertuig op het moment van aankoop zijn gemonteerd. De fabrikant van het voertuig selecteert deze banden om de optimale prestaties op basis van de prestatie-eigenschappen van het voertuig . " OEM " staat voor " Original Equipment Manufacturer ".


Overall Diameter

De diameter van een opgepompte band, zonder enige belasting.


Totale breedte

De afstand tussen buiten zijwanden van een band , inclusief belettering en ontwerpen.


Velgbreedte

Afstand tussen de velgranden.


Rolweerstand

De vereiste kracht die een band nodig heeft om in beweging te blijven met een constante snelheid. Hoe lager de rolweerstand , hoe minder energie nodig is om een band in beweging te houden.


Schouder

Het deel van de band waar de zijwand en het loopvlak elkaar ontmoeten.


Zijwand

Het deel van de band tussen het loopvlak en de hiel.


Snelheids index

De maximumsnelheid van een band is ontstaan uit Amerikaanse overheids normen voor het bereiken en behouden van een bepaalde snelheid. Een band met een hogere snelheids classificatie resulteert in een betere handling. Waardes worden bepaald via laboratoriumtests die prestaties op de weg simuleren bij verschillende snelheden. De snelheids index wordt aangegeven met een letter, zie de volgende tabel.


Tractie

De wrijving tussen de band en het wegdek.


Profieldiepte

De afstand gemeten in de grote loopvlakgroef dichtst bij de hartlijn van de band van de basis van de groef naar de top van het loopvlak . De wettelijke minimale profieldiepte van de band mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Als het profiel is geslonken tot 2,5 mm adviseert de overheid om de band te verwisselen. Er wordt geadviseert voor uw veiligheid om zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 3 mm profiel over is. Omdat het profiel van winterbanden extra belangrijk is, is het advies om deze te vervangen als ze nog 4 mm profiel over hebben.

Bron :scooterbanden.eu
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]